Hrnečky na espresso pro dokonalý zážitek z kávy

Vážení čtenáři,

Jestliže patříte mezi milovníky kávy a často si dáváte espresso, určitě víte, jaký významný vliv může mít na celkový zážitek z kávy i použitý hrníček. Pokud vám připravené espresso „nesedí“ nebo má nevhodnou teplotu, může na vině být i váš hrníček. Proto jsme se rozhodli věnovat tomuto tématu dnešní článek.

Vliv materiálu

Základem každého hrníčku na espresso je nejen design, ale také použitý materiál.

V tomto případě máte na výběr mezi keramikou, sklem nebo kovem. Každý z těchto materiálů má své vlastnosti i nevýhody.

Keramika se často používá, jelikož si udržuje příjemnou teplotu kávy po dobu konzumace. Navíc keramické hrníčky jsou často nejlépe zdobené a s klasickými motivy. Na druhou stranu však z této materiálu nepijí kávu lidé, kteří nesnesou silnou keramickou vůni.

Sklo je další oblíbený materiál. Zúžený tvar a průhledná povrchová úprava charakterizuje skleněné hrníčky na espresso. Tyto hrníčky jsou vhodné pro delší pití a uvědomování si kvality připravené kávy. Největším problémem je však váha. Skleněné hrníčky jsou lehčí a snadno se rozlije káva.

Kov vám sice poskytne mnoho výhod, ale je to i nejdražší varianta. Kovové hrníčky na espresso lze vyrobit flexibilněji a tak můžou mít různé tvary. Důležité jsou i materiály, které do jejich výroby vstupují. Pokud si vyberete špatný materiál, dojde ke změnám v chuti kávy.

Velikost hrníčku

Dalším faktorem, který může ovlivnit kvalitu připravené espresso, je i velikost hrníčku.

Při výběru velikosti hrníčku na espresso vždy zvažte, jaké množství kávy si obvykle připravujete a jakou chcete konzumovat. Pokud jste prostě jen milovník espresso, zvolte menší hrníček, když si však rádi podáte espresso macchiato nebo flat white, zvolte raději větší hrníček, který vám pomůže zachovat mléčnou pěnu po celou dobu konzumace.

Náročnost na údržbu

Poslední, ale ne méně důležitý faktor, je náročnost na údržbu.

V praxi to znamená, že byste měli zvažovat, jak moc jsou náchylné různé materiály ke škrábancům, pokud případně lze hrníček mýt v myčce a jak dobře se z něj škrábou usazeniny a mastnoty. Bohužel, tuto informaci výrobce často neuvádí. Nicméně existují hrníčky, u kterých lehce poznáte, že mají snadnější údržbu. Mezi těmito hrníčky například patří hrníčky se zaobleným dnem, což znamená, že se do nich usazeniny nevkládají a když je opláchnete pod tekoucí vodou, všechno snadno slijete.

Závěrem bychom chtěli vyzdvihnout, že výběr správného hrníčku na espresso není otázkou jednoho dne. Je to jak když si pořizujete nový automobil. Vždy musíte vidět a vyzkoušet v praxi, jak se vám nový hrníček používá a jestli splňuje vaše požadavky. Je to záležitost vkusu i preference, ale s těmito návody se snadno dozvíte, co vyhovuje vám nejlepší.

Na závěr chci zkrátka a jednoduše říci, že hlavním smyslem kvalitního espresso je být schopen užít si každý nádech a každou kapku této skvělé kávy. Pokud si také chcete zajistit dokonalý zážitek, neváhejte a vyberte si kvalitní hrníček na espresso. Pro více informací navštivte stránky odborníka na kávu sulovskymilan.cz.